Bc Mimarlık – Mimarlık ve Tasarım Ofisi

Yapılarda Temel Yalıtımın Önemi Ve Temel Yalıtımı Uygulamasında Önemi Detaylar-1 (Drenaj Uygulaması)

Aşağıda listelediğimiz şekilde yapılarda temel yalıtım aşamalarını sırasıyla belirtilmiştir.  Temel yalıtım aşamalarını , 3 blog sayfası şeklinde paylaşacağız . İlk blog  paylaşımımızın içeriğinde Temel  Drenaj uygulamasını anlatacağız.  Aşağıdaki yazımızda drenaj uygulamasıyla ilgili önemli detaylar vererek ve uygulama görselleriyle destekleyerek drenaj uygulaması  paylaşılmıştır . Konuyla ilgili detay uygulamalarla ve merak ettiğiniz konularla ilgili mail adresimizden bize ulaşabilirsiniz.

*Yapılarda Temel Yalıtım Aşamaları .

1-) Temel Alt Kotu (grobeton seviyesinin alt kot) drenaj uygulaması.

2-) Temel Bohçalama

3-) Temel Yalıtım Koruma Betonu

4-) Asansör Kuyusu için Önemli detaylar

5-) Temel Betonarme ile Betonarme perde arası izolasyon bandı uygulaması .

6-) Betonarme Perde yalıtımı.

1-) Temel Alt Kotu Drenaj uygulaması.

Drenaj Borusu
  • Drenaj uygulaması kesinlikle Temel Betonu ve Grobetonun alt kot seviyesinde yapılmasını tavsiye etmekteyiz , Çünkü drenaj uygulamasının temel amacı suyu temel ve perde betonarmesinden uzak tutmakdır. Su her zaman en düşük kot seviyesine doğru yol alır o yüzdendir ki yapının drenaj temel kot  seviyesinin en alt kotundan daha aşağı ya yapılarak , suyun buradaki  drenaj borularıyla kuyuda toplanıp dalgıç pompa ile yağmur kanalına gönderilmesi amaçlanmaktadır.

* Drenaj Uyğulamasında Eğim

  • Drenaj uygulaması kesinlikle Temel Betonu ve Grobetonun alt kot seviyesinde yapılmasını tavsiye etmekteyiz , Çünkü drenaj uygulamasının temel amac suyu temel ve perde betonarmesinde uzak tutmakdır , su her zaman en düşük kot seviyesine doğru yol alır o yüzdendir ki yapının drenaj temel kot  seviyesinin en alt kotundan daha aşağı ya yapılarak su buradaki  drenaj borularıyla kuyuda toplanıp pompa ile yağmur kanalına gönderilmesi amaçlanmaktadır.

*Yanlış Drenaj Uygulaması !

  • Yapılan İnşaatlarda Uygulanan Yanlış Uygulamalar Hakkında : Kesinlikle drenaj borusu temel ampatmanın üstünde yahut aynı seviyede uyğulanması yanlış bir uygulamadır bu şekildeki uyğulamalarda dreanaj borsunda toplanan su temel ampatman seviyesinde toplanmış olup drenaj görevinin istenildiği düzeyde yapmaz .

Drenaj Uygulama Detayları:

Drenaj Alanına Eğim Verilir
  • Eğim verilen alana drenaj mıcırı serilir , mıcır uygulamasındaki amaç toprak dolgu malzemesiyle ezilip işlevsiz olmasını önlemektedir. Drenaj borusu geoteksitil keçe ile sarılır keçe ile sarılmasındaki amaç drenaj borusunda ki delikli alanların tıkanmasın önlemektir  ,  drenaj borusu eğim verilen alan ile drenaj kuyusunda su toplanır.  Burada kot kurtarıyorsa yağmur kanalına bağlanır , kot kurtarmıyorsa drenaj pompasıyla yağmur  kanalına bağlanır. 
  • Drenaj uygulaması yapıldıktan sonra drenaj mıcırı ile tesviyesi yapılır. Yine temel alt kot seviyesi grobeton öncesi stabilize dolgu malzemesi ile stabilize edilerek alanın temel alt kotu tesviyesi yapılır .
Stabilize Dolgu Yapılarak Alanın Tesviyesi Tamamlanır
× WhatsApp İletişim